vrijdag 14 november 2014

Enkele websites

Nog enkele links, vermeld in een artikel in het magazine Bodytalk, november 2014

Herken een beroerte 
Campagnesite.
Een beroerte of CVA (Cerebrovasculair Accident) betekent letterlijk een ongeluk in de bloedvaten van de hersenen.
N.B. deze site vertoont enkele mankementen op gebied van klank en filmpjes. De Belgian Stroke Council is hiervan op de hoogte en er wordt gewerkt aan een nieuwe site gewerkt.

WAKE-UP in België (Nederlandstalig)
Doeltreffendheid en veiligheid van op MRI gebaseerde thrombolyse bij beroertes die ontdekt worden bij het ontwaken, een gerandomiseerd, dubbel-blind, placebo-gecontroleerd onderzoek.

donderdag 6 november 2014

Checkup neurologie - 5 nov. 2014

Alles onder controle

Een routinecheck was het. Toch even enkele kleine klachten overlopen, blijvende gevolgen: de binnenkant van de vingertoppen aan de linkerhand zullen allicht gevoelloos blijven. De krampen in de voet (vooral links) zijn gelinkt aan de vochtafdrijvende medicatie, waardoor ook magnesiumtekort kan ontstaan. Hiervoor bestaan magnesiumtabletten.
Het was me de laatste maanden ook beginnen opvallen dat ik dikwijls spontane niesbuien heb. Vroeger kwam dat niet voor. Of dit nu te maken heeft met een prikkel door een achtergebleven "storing" in de hersenen, of gewoon een allergie die ik vroeger niet had... Hiervoor kreeg ik nu een voorschrift om een maand 2x daags een neusspray te gebruiken.

donderdag 18 september 2014

Controle - 16 sept. 2014

Portometer binnendoen en wachten...

Tegen 8u15 aangekomen in het UZ om de portometer af te geven op het 8e verdiep.  De afspraak met de cardioloog was gepland om 10u50. Tijd voor een koffiekoek en een koffietje op het gelijkvloers. De wachttijd liep uit. Het was een mistige ochtend geweest, verkeerschaos... zowel patiënten als personeel waren niet allemaal op tijd in het UZ.  
Met meer dan een uur vertraging dan toch binnen: de bloeddrukmetingen leveren een goede waarden op voor de systolische druk (bovendruk), maar momenteel niet laag genoeg voor de diastolische (onderdruk), omdat sedert mijn ziekenhuisopname 2 weken geleden één medicatie is afgeschaft.
Daarom is een nieuwe pil voorgeschreven, die maar 1 component bevat, terwijl die vorige pil een combinatie van 2 zaken was.
Omdat de cardioloog belangstelling had voor mijn Android-app waarbij ik de bloeddruk bijhoud in tabellen en grafieken, heb ik dat "rapport" eens naar hem gemaild - zie schermknipsel hiervan verkleind hieronder.
Uiteindelijk tegen 12u30 buiten, met een nieuwe afspraak binnen een jaar (ondertussen wel nog een controle bij de neuroloop in november).
Android app "My Heart" - voorbeeld rapport

maandag 15 september 2014

Fietsen naar de fietsproef - 15 sept. 2014

Fietsproef en Portometer

Vanmorgen eerst afspraak voor een fietsproef. Goed weer, dus met de fiets naar het UZ (25 min) en dan wachten voor die fietsproef. Eerst even wachten, de printer werkte niet... Dan wat korte voorbereiding en de proef bestaat erin het toerental boven 65 per minuut te houden.Ondertussen wordt hartslag en bloeddruk bijgehouden. De test duurt 20 minuten. Af en toe was er een "overslag", maar daar merkte ik zelf niets van. Een korte "hik" in het hartritme, kan met zuurstoftoevoer te maken te hebben (of het gebrek daaraan). Na de "inspanning" (dat wordt het naar het einde toe toch wel een beetje), nog wat uitbollen/vrijwielen om de proef af te sluiten.
Daarna moest ik nog de portometer laten aanleggen, dit is zoals vorige keer om gedurende 24 uur de bloeddruk te registreren, een meting om de 20 minuten, voorafgegaan door een pieptoon. Behalve na 23 u 's avonds, dan is er geen piep en de metingen zijn maar om het halfuur. 
Tijdens de fietstocht naar huis was dat wel om de 5 minuten, omdat de meting niet lukte. De arm kan immers moeilijk even stil gestrekt gehouden worden.
Alles bij elkaar heb ik vandaag al meer dan een uur fietsen in de benen!

vrijdag 5 september 2014

Spoedopname - 3 sept. 2014

"Bruuske syncope"


De term kende ik niet, maar even opgezocht (zie ook link hieronder). Wat is er gebeurd? Tijdens een karweitje thuis deed ik even een misstap of zo, vanop een klein verhoog ben ik dan door de benen gezakt en bij het gaan zitten moet ik het bewustzijn verloren hebben. Ik ben bijgekomen toen de ambulance al gebeld werd en ik lag werkelijk te baden in koud zweet. Ik wou het karweitje hervatten, maar geen sprake van: ik moest mee op de brancard en naar de spoedopname. Plus een dag observatie (hartmonitoring, bloedafname, bloeddrukmetingen zittend en staand).
De 2 meest zonnige dagen van de eerste septemberweek heb ik vanachter glas moeten meemaken op het 8e verdiep (cardiologie) in het UZ.
Mogelijk was de laatst bijgekomen medicatie wat tè effectief. Ik had al tijdens mijn metingen gemerkt dat de bloeddrukwaarden veel gedaald waren. Ben ik nu eerst draaierig geweest en zo gevallen, of omgekeerd - ik weet het niet.

In elk geval: één pilletje mag ik niet meer innemen. Mogelijk heeft dit ook de nierfunctie wat aangetast.
Dit moet dan volgende week met een bloedafname gecheckt worden. De voorziene afspraken op 15 en 16 september gaan gewoon door, met daarbovenop nog een fietsproef...

link: "syncope":
http://nl.wikipedia.org/wiki/Syncope_(medisch)

maandag 23 juni 2014

Bloedafname - 19 juni 2014

"Nuchter" bij de huisarts

Zonder ontbijt een vroege afspraak (8u30) bij de huisarts voor een bloedafname, zoals was afgesproken bij vorige consultatie in het UZ. De resultaten worden thuis opgestuurd en dan kan ik ze meenemen bij volgend bezoek in het UZ, gepland in het najaar.
Ondertussen merk ik dat met de nieuwe medicatie - het extra dagelijks half pilletje dat de cardioloog voorschreef - gunstig effect heeft op de bloeddruk. De metingen worden nog steeds bijgehouden en in de overzichtsgrafiek is toch een daling te zien. De Android app (*) die ik gebruik heeft ondertussen enkele interessante updates gehad, zodat er nu mooie rapporten in pdf-formaat kunnen gemaakt worden, inclusief tabellen en grafieken.

dinsdag 13 mei 2014

Consulatie neuroloog - 12 mei 2014

Terug controles gepland

Sedert eind vorige week waren 2 extra pilletjes voorgeschreven door de cardioloog en in dezelfde envelop zaten al afspraken voor een volgende controle, half september.
Gisteren dan een consultatie bij de neuroloog en dit heeft ook nog enkele afspraken opgeleverd: volgende maand een bloedafname, maar dit kan door de huisarts gebeuren. Verder nog een te plannen afspraak binnen ca. 6 maanden, hiervoor moet ik in juni nog eens naar het secretariaat bellen.
En nog één pilletje erbij, dat betreft een behandeling die was gestopt na mijn opname een jaar geleden en nu is na overleg toegestaan dat ik dit kan hernemen.

dinsdag 6 mei 2014

1 jaar later

Nog in behandeling

Het is nu vandaag - 6 mei - precies 1 jaar geleden dat ik die hersenstambloeding kreeg. Maar de controlebezoeken, onderzoeken en behandeling houden daar niet mee op. Zo heeft de cardioloog mij enige dagen geleden nog gebeld: de resultaten van o.a. de portometer (zie 9 april) en de bloed- en urinestalen zijn ondertussen verwerkt. Blijkt dat de onderdruk nog steeds wat te hoog blijft. Zijn conclusie: 2 extra medicamenten in te nemen. Het voorschrift moet nog opgestuurd worden...

zondag 27 april 2014

MR scan bij ochtendgloren

28 april 7u30

De afspraak voor een MR hersenscan was heel vroeg: daarom tijdig opgestaan en met het goede weer naar het UZ met de fiets, ongeveer 25 minuten rijden. Tegen openingsuur (6u45) aan het onthaal en dan naar -1 voor de scanner. Ondertussen is de procedure al gekend: geen magnetische materialen enz... Ze hebben het comfort nog verhoogd: eerst was er de periscoopspiegel, waardoor je vanuit de "tunnel" een beetje in de zaal voorbij je voeteinde kan kijken. Nu was er een koptelefoon, waarbij de operator je favoriete radioprogramma laat kiezen. Dat wordt af en toe nog wel overstemd door het zware geratel en de geluiden, maar het helpt. Dat kan onmogelijk een gewone koptelefoon zijn, dacht ik: er kunnen geen magneten in zitten en voor de beeldvorming mag die toch ook niet hinderen. Het is een volledig kunststoffen exemplaar en het geluidsignaal wordt via een luchtdrukslangetje aangevoerd, dus geen elektrische bedrading.
Alles vlot verlopen - de scan duurt 20 minuten - en tegen 8u20 weer thuis, in de drukke ochtendspits - vooral nu er overal wegenwerken aan de gang zijn rond Gent, is het nog wat erger.

woensdag 16 april 2014

2 Onderzoeken

Scan van Carotiden en Hart

Vanmorgen een dubbele afspraak in het UZ, cardiologie 8e verdiep.
Beide mooi op het afgesproken tijdstip!
- Scan van de Carotiden:
Dat zijn de halsslagaders. Het gaat om een echografie om de doorbloeding van de aders te controleren. En ondanks mijn naam, blijken die lang genoeg te zijn...
Heeft een vijftal minuutjes geduurd.
- Duplex van het hart: 
Een echo- en dopplerscan. Plus wat elektroden en een bloeddrukmeting..
Met een flinke dosis van die gel op het bovenlichaam. Het papier op het onderzoeksbed kan dan gebruikt worden om die smurrie af te vergen. Het is gewoon een watergebaseerd spul, niet zo erg.
Op een kwartier was ik daar ook van af.

woensdag 9 april 2014

De "Portometer"

Monitoring bloeddruk

Gisteren, 9 april, was er een geplande checkup van hart en bloeddruk. Tevens een bloedafname en een bekend potje om te vullen...
Er is dan beslist dat ik vandaag een portometer moet dragen. Vanochtend reeds tegen 8u naar het UZ om de meter te laten plaatsen: een band om de linker bovenarm, een slangetje achter de hals, langs de rechterkant naar beneden aangesloten op het apparaatje, dat met een gordel op de heup gedragen wordt. Die meet om de 20 minuten de bloeddruk: eerst een piepsignaal om te waarschuwen dat je de arm best vertikaal stil houdt. Morgenochtend mag alles losgemaakt worden, het toestelletje uitschakelen en gaan afgeven in het UZ.

donderdag 3 april 2014

controle UZ - 2 april 2014

Controlebezoek en geplande onderzoeken

Terug een tijdje de mij ondertussen bekende wachtzaal (polikliniek neurologie) in, dan een consultatie bij de dokter. Er zijn nog een paar onderzoeken gepland de komende weken: MR-scan en cardiologisch onderzoek. Bepaalde testen moeten ook uitmaken hoe het zit met de lopende medicatie voor de bloeddruk en of ik al dan niet bijkomende bloedverdunners mag innemen.

woensdag 12 maart 2014

Gestapt, gefietst

Wandeltocht vorig weekend

Vorig weekend de natuurgebieden in De Panne doorgestapt: duinen, zand... mee met de rest van het gezelschap, maar toch een beetje op de adem getrapt. En ondanks wandelschoenen, wat problemen met de voeten. Maar daar zijn pleisters voor (Compeed). 
Enfin, het bewijst toch dat de motoriek wel goed gekomen is.

Gisteren enkele km gefietst, maar ook op eigen tempo, d.w.z. als Google Maps een bepaalde fietsduur berekent, zit ik daar toch 30 % boven...

Vandaag en morgen is er smogalarm. Toch maar de raadgevingen volgen en niet te veel inspanningen doen!

maandag 6 januari 2014

Wat is blijvend?

Gestabiliseerd na voldoende herstel

Nu exact 8 maanden nadat ik getroffen werd en 2 maanden na afsluiten van de ziektetermijn...
Wat blijft nu nog: alvast de medicatie. 3 pilletjes 's morgens en 's avonds nog eentje. Ik heb nog steeds geen enkele bijsluiter gelezen...
En de gevoelloosheid aan de linkerzijde dan: vooral de linkerhand, binnenkant van de vingertoppen. Daar word ik dagelijks aan herinnerd.
Gisteren merkte ik trouwens voor het eerst dat de top van mijn linkerwijsvinger precies wat dunner lijkt dan de rechtse. Gewoon visueel, door ze tegen elkaar te houden. Ik heb het niet gemeten, maar het is toch een beetje merkbaar. Zou dat te maken hebben met dat gevoelloos zijn? De spiertjes die wat minder actief zijn? Af en toe verkrampt mijn linkerhand nu ook. Wat oefeningen doen, misschien.
Om verder op te volgen.