woensdag 30 december 2020

Hoge bloeddruk (hypertensie): hoe voorkomen en behandelen - 31 dec. 2020

 

Wat kan je zelf doen tegen een hoge bloeddruk?

De belangrijkste stappen die je zelf kunt nemen:


Het aanpassen van je dieet: Beperk de inname van natrium-houdend zout tot 5-6 gram per dag. Voeg extra groenten, volkoren graanproducten, fruit en vis toe aan je dieet. Vermijd het gebruik van verzadigde vetten.Beperk je alcoholgebruik tot maximaal één eenheid (voor vrouwen), of twee eenheden (voor mannen) per dag. Een eenheid alcohol is bijvoorbeeld één glas wijn van 100 ml. 
Overgewicht speelt een rol bij het ontstaan en het onderhouden van een hoge bloeddruk. Reduceer daarom je gewicht om tot een Body Mass Index (BMI) van maximaal 25 te komen. Een andere maat die je kunt gebruiken is de buikomvang. Deze zou voor mannen kleiner moeten zijn dan 102 cm, en voor vrouwen kleiner moeten zijn dan 88 cm.
Beweeg ten minste vijf keer per week, minimaal 30 minuten matig intensief. Met name duuractiviteiten, zoals een stevige wandeling, een fietstocht of een stuk joggen, helpen bij het verlagen van je bloeddruk.
Stress en hoge bloeddruk worden vaak met elkaar in verband gebracht. Hoewel het bekend is dat stress kortstondig bloeddruk verhogend kan zijn, is er geen bewijs dat stress de bloeddruk aanhoudend kan verhogen. Het verminderen van het stressniveau heeft daarom geen prioriteit bij het voorkomen van een hoge bloeddruk.
Roken vergroot de kans op het ontwikkelen van een hoge bloeddruk. Stoppen met roken is daarom een belangrijke stap die je kunt nemen om het ontstaan van een hoge bloeddruk tegen te gaan.
Een hoge bloeddruk voel je niet direct. Het is daarom verstandig om je bloeddruk regelmatig te laten meten. Zeker als je jezelf herkent in de bovengenoemde risicofactoren en ongezonde levensstijl is dit een goed idee.

Medische behandeling

Indien er een hoge bloeddruk bij je wordt vastgesteld, kan een arts je hiervoor behandelen. Zijn behandeling zal enerzijds bestaan uit adviezen over je levensstijl, gelijkaardig aan de opsomming hierboven. Anderzijds kan de arts je bloeddruk verlagende medicijnen voorschrijven. De arts zal een inschatting maken van het risico dat je loopt op aandoeningen die gerelateerd zijn aan een hoge bloeddruk. De hoogte van je bloeddruk, andere gezondheidsproblemen en je leeftijd spelen een belangrijke rol bij het maken van deze inschatting. Op basis hiervan zal de arts besluiten of je medicijnen krijgt voorgeschreven en welk type medicijn bij jouw situatie past.

bron: gezondheid.be 



dinsdag 22 september 2020

Echografie en consultatie cardioloog - 22 sept. 2020

Portometer binnengedragen, echografie-cardiogram, consultatie


Na een fietstocht (25 minuten) door de mist vroeg genoeg aan het UZ Gent om de portometer binnen te brengen. Een lijstje gekregen om mijn huidige medicatie eens in te vullen. Nog geen 2 lijnen ingevuld en reeds binnen bij de echografie.
Eerst nog eens de bloeddruk meten, terug met zo een wegwerpmanchet. Vervolgens op het bloot bovenlijf wat sensoren aangebracht en dan met de koud aanvoelende gel de scan met de probe om typische echografiebeelden te genereren. Niet alleen de hartspier en aorta worden gescand, ook de halsslagaders.
Al die bewegende beelden worden opgenomen en bewaard.

Na de echo naar het kabinet van de cardioloog. Daar wordt nogmaals de bloeddruk gemeten, alweer met een wegwerpmanchet. Dit gebeurt door een medewerkster van de afdeling.
Maar de cardioloog liet wel even (een uur) op zich wachten... toen hij binnenkwam zei hij dat het uitlezen van de portometer wat problemen had opgeleverd. Ik vreesde al dat het kwam door het fietstochtje van gisteren (2 u, ca 25 km), waarbij de metingen niet altijd gelukt waren.
Uiteindelijk was het uitlezen wel OK: de resultaten zijn goed, de cardioloog is tevreden.
De huidige medicatie werd nog eens overlopen en blijft behouden. De afspraken voor volgend jaar zijn vastgelegd.

Opmerking 1: ik denk dat ik toch 2 wegwerpmanchetten had kunnen besparen:
als ik die eerste van de portometer gewoon bijhield, dan konden ze die toch hergebruiken:
- voor de meting bij de echografie
- voor de meting bij de cardioloog

Opmerking 2: een klein detail i.v.m. de nieuwe liftbediening: je moet de verdieping waar je naar toe wil buiten de lift kiezen, je ziet onmiddellijk welke van de 4 liften je dan moet nemen.
Maar: de illustratie is qua layout toch een beetje anders dan het werkelijke aanraakscherm.
Zie foto - waarom het moeilijk maken?
Het scherm licht niet constant op. Als je de eerste keer de uitleg leest en denkt: 11 is rechtsboven en je duwt ondoordacht rechtsboven op het scherm, dan ga je naar 14 en kan je in de lift niets doen.


maandag 21 september 2020

Bloedprik en Portometer aanleggen - 21 sept. 2020

 UZ consultatie in tijden van Covid-19


De jaarlijkse bloedprik verliep deze keer zonder problemen (vorig jaar was dat niet het geval: het lukte niet goed en ik was flauwgevalen - zie bijdrage 9 & 10 sept. 2019 ).
Ik ging niet meer met de fiets - in nuchtere toestand niet aangeraden. Dus met de auto afgezet. 
Mondmasker aan, ingang apart, handen ontsmetten., afstand houden...

Wat dat nuchter betreft: mijn medicatie had ik eigenlijk wel mogen innemen op voorhand, omdat de bloeddrukmetingen anders niet het effect ervan tonen in het begin. Te onthouden voor volgend jaar.
De portometer is ook een beetje aangepast wat de manchet betreft: het is een dunner wegwerpmodel in de klassieke lichte kliniekgroene kleur. Zoals steeds met een netje errond, om het slangetje op zijn plaats te houden, het is met een soort drukknopsysteem bevestigd.
Zie foto rechts
Covid-19 voorzorgen: masker,  wegwerpmanchet bij bloeddrukmeting