donderdag 12 december 2019

Bloeddrukmeting over 24 uur is de beste voorspeller van hart- en vaatziekten - 12 dec. 2019

bron: artikel nieuwsbrief gezondheid.be


Een hoge bloeddruk is de belangrijkste behandelbare risicofactor voor hart- en vaatziekten. Die ziekten zijn het best te voorspellen door de bloeddruk een hele dag lang te meten, ook tijdens de slaap. Dat blijkt uit een studie van de KU Leuven. Eenmalige of meervoudige metingen bij een arts of in het ziekenhuis zijn nu vaak de norm, maar blijken minder geschikt.


Een internationaal consortium volgde gedurende veertien jaar 11.135 personen op uit twaalf landen in Europa, Oost-Azië en Latijns-Amerika. De onderzoekers vergeleken de voorspellende waarde van enkelvoudige bloeddrukmetingen door een arts, geautomatiseerde metingen bij een arts of in het ziekenhuis, en het gemiddelde van veelvuldige metingen over 24 uur tijdens de dagelijke bezigheden van de patiënten. Het onderzoek werd gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association.
Uit de resultaten blijkt dat de kans op hart- en vaatverwikkelingen, zoals een hartaanval of beroerte, het best voorspeld kan worden door de bloeddruk gedurende 24 uur of ’s nachts tijdens de slaap te meten. “Hoewel hart- en vaatziektes sterk geassocieerd zijn met een hoge bloeddruk, wisten we tot nu toe niet zeker welke soort bloeddrukmeting het risico het nauwkeurigst kan voorspellen”, legt professor Staessen van de Onderzoekseenheid Hypertensie en Cardiovasculaire Epidemiologie uit.


Automatische bloeddrukmeting
De bloeddruk van de deelnemers werd op verschillende manieren gemeten, samen met andere parameters, zoals lichaamsgewicht en cholesterol. Om de bloeddruk gedurende een hele dag te monitoren, droegen de deelnemers automatische bloeddrukmeters. De precieze voorspelling komt door het grote aantal metingen en het feit dat ze verkregen werden in de gebruikelijke leefwereld van de patiënten. "’s Nachts wordt de bloeddruk niet beïnvloed door lichamelijke inspanningen of maaltijden, wat de voorspellende waarde verder ten goede komt."
Preventie is veel goedkoper dan de behandeling van verwikkelingen van een hoge bloeddruk, zoals kransslagadervernauwingen, hartinfarcten of beroertes.
“Wat de studie uniek maakt, is niet alleen haar grootte, maar ook dat de deelnemers zo lang zijn opgevolgd”, zegt professor Staessen. “Bij de samenstelling van de steekproef is bovendien gezocht naar deelnemers met dezelfde kenmerken als de doorsnee bevolking in de twaalf landen waar het onderzoek is uitgevoerd.”


Een hoge bloeddruk veroorzaakt wereldwijd 10 miljoen overlijdens per jaar – meer dan de helft van alle sterftegevallen door hart- en vaatziekten. “Ons onderzoek benadrukt dat het noodzakelijk is om de bloeddruk gedurende 24 uur te meten om de diagnose van hoge bloeddruk te kunnen stellen en een aangepaste behandeling te voorzien”, zegt professor Staessen. Zo daalt ook de kans op verwikkelingen, die kunnen leiden tot vroegtijdige fysieke beperkingen en overlijden.


Niet terugbetaald
“De meeste ziekteverzekeraars in Europa – ook in België – betalen metingen met draagbare bloeddrukmeters nog niet terug. Een meting over 24 uur is nochtans kosteneffectief, omdat een betere diagnose en behandeling van hoge bloeddruk meer hart- en vaatziekten kan voorkomen.” Preventie is veel goedkoper dan de behandeling van verwikkelingen van een hoge bloeddruk te behandelen, zoals kransslagadervernauwingen, hartinfarcten of beroertes.


“Hoge bloeddruk treft dertig procent van alle volwassenen en meer dan zestig procent van mensen ouder dan zestig jaar. Daarom is het noodzakelijk om bloeddrukmetingen over 24 uur gedurende de dagelijkse bezigheden van de patiënt mogelijk te maken op alle niveaus van de gezondheidszorg, van de eerste lijn tot de specialistische geneeskunde”, concludeert professor Staessen.

vrijdag 13 september 2019

Bloedprik, portometer, consultatie - 9 & 10 sept. 2019

1. Bloedprik en portometer aanbrengen - 9 sept.

Deze keer liep het niet echt zoals gewoonlijk. Op het "laboblad" staat "nuchter" aangevinkt. Dus zonder enig ontbijt of drankje naar het UZ gefietst (25 minuten). Aangezien de bloedprik best gebeurt vóór het aanbrengen van de band van de bloeddrukmeter op de linkerbovenarm, ben ik eerst gaan aanschuiven vanaf 7u30 omdat de bloedafname opent tegen 8u. Ik had nr.3. En dan liep het een beetje verkeerd: rechts lukte het niet. Dan maar links opnieuw. Een klein beetje zenuwachtig gedoe en ik voelde het aankomen: een syncope. Tot 2 maal toe eventjes buiten westen. Lijkbleek, volledig in het zweet bijgekomen. Een bloeddruk van maar 8 over 6. Wat blijven liggen, water drinken, koekje eten en wat druivensuiker - dat had ik gelukkig bij me.
Een jobstudente (arts in opleiding) begeleidde me mee voor de portometer, voor haar ook een leerrijke ervaring. Dan nog eens begeleiding naar de cafetaria voor een fruitsap en de rest van de koekjes. Maar géén koffie, zei ze: de cafeïne veroorzaakt extra hartkloppingen en in combinatie met het voorval was dat af te raden.
Het souvenir van de bloedprikpoging (rechts) en de bloedafname (links) is nog enkele dagen later te zien: zie foto.


Na bloedprik: poging rechts, afname links

2. Consultatie - 10 sept.

Bij de consultatie is de medicatie aangepast in die zin, dat 2 medicamenten die ik voordien nam nu vervangen worden door 1 combinatiepil.
Verder alles OK. 
Voor de afspraak volgend jaar staat nog eens een echografie (hart, aders) ingepland.



dinsdag 6 augustus 2019

Bloeddruk over periode van 24 uur meten, redt meer levens - 6 aug. 2019

Een bloeddrukmeting gedurende een periode van 24 uur voorkomt overbehandeling en kan levens redden. Dat blijkt uit een internationale studie onder leiding van emeritus professor Jan Staessen en professor Zhen Yu Zhang van de KU Leuven. Aan het onderzoek namen meer dan 11.000 mensen deel gedurende 14 jaar over drie continenten.
... (*)
De bloeddruk schommelt namelijk sterk gedurende 24 uur. Een patiënt kan gespannen zijn in aanwezigheid van de arts, het zogenaamde wittejassensyndroom, en daardoor hoge waarden hebben. Ook het omgekeerde is mogelijk. Daarom is het beter om minstens twee metingen te doen. “Ook tijdens één consultatie”, zegt professor Thomas Vanassche, cardioloog van het UZ Leuven, ”als ik dan al grote verschillen zie, dan weet ik dat ik moet opletten. Je kan de patiënt ook thuis de bloeddruk laten meten. Nog beter is om de metingen gedurende 24 uur te doen omdat de bloeddruk ’s nachts niet beïnvloed wordt door inspanningen, stress of maaltijden. Dat geeft een preciezer beeld. Als de nachtelijke bloeddruk hoog is, dan is dat een goede voorspeller van latere problemen met het hart en de bloedvaten.”
... (*)

(*) zie artikel via deze link hieronder:
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/08/06/bloeddrukmeting-over-24-uur-kan-levens-redden/

donderdag 18 april 2019

Minder zitten kan nieuwe beroerte voorkomen - 18 april 2019

Bewegen verkleint de kans op allerlei ziekten zoals een beroerte. Na een beroerte blijft bewegen net zo belangrijk. Dat helpt nieuwe ernstige beroertes voorkomen en je herstelt beter. Mensen die veel zitten hebben veertig procent meer kans binnen drie jaar na hun beroerte te overlijden. Dat blijkt uit onderzoek aan het universitair ziekenhuis Utrecht UMC. 

Jaarlijks krijgen zo’n 43.000 mensen een beroerte. Van de mensen die een beroerte overleven, krijgt één derde binnen vijf jaar een nieuwe beroerte of overlijdt. Hierbij spelen risicofactoren zoals hoge bloeddruk en leefstijlfactoren (weinig bewegen en roken) een grote rol.

Voor mensen die een beroerte hebben doorgemaakt, is het voorkomen van een tweede dus heel belangrijk. Een behandeling gericht op het verminderen van zitgedrag is daarbij essentieel. Mensen die heel veel zitten hebben een veertig procent hogere kans op overlijden binnen drie jaar na hun beroerte, in vergelijking met mensen die minder zitten. Het zitgedrag is met name schadelijk wanneer dit meer is dan tien uur per dag, in lange onafgebroken periodes en in combinatie met weinig lichamelijke activiteit.

Twee jaar volgden de wetenschappers patiënten na hun ontslag uit een ziekenhuis of revalidatiecentrum, en brachten hun zit- en beweeggedrag in kaart. Daaruit bleek dat ongeveer 30 procent van de mensen na een beroerte, bijna 80 procent van de dag lang achter elkaar zit én weinig opstaat. Voor deze groep mensen is begeleiding op maat in de eerste maanden na een beroerte waarschijnlijk heel zinvol.

(bron: www.gezondheid.be)

donderdag 28 maart 2019

Hoge bloeddruk, meteen twee medicijnen slikken in plaats van één? - 28 maart 2019

Volgens nieuwe richtlijnen van Europese experts zouden mensen met hoge bloeddruk beter meteen een combinatie van twee bloeddrukverlagers krijgen, in plaats van één nu. Op die aanbeveling komt kritiek. Huisartsenvereniging Domus Medica raadt haar artsen niet aan ze te volgen. "Je gaat niet alleen meer mensen meer medicatie geven, maar je stelt ze ook meer bloot aan nevenwerkingen." 

"Als je start met een lage dosis van twee medicijnen, ga je minder bijwerkingen hebben dan als je start met één medicijn wat je later fors moet opdrijven"