maandag 29 oktober 2018

Artikel: "Beroerte ( Cerebro Vasculair Accident of CVA)" - 29 okt. 2018

Op gezondheid.be verscheen dit  artikel: 


Gezondheid.be

Een beroerte, wat is dat nu eigenlijk precies?

Een beroerte is voor de hersenen wat een hartinfarct is voor het hart. De medische benaming is 'Cerebro Vasculair Accident', meestal afgekort met CVA. Letterlijk betekent dit 'een ongeluk in de bloedvaten van de hersenen'. 

Link:     Beroerte ( Cerebro Vasculair Accident of CVA)

vrijdag 10 augustus 2018

Symptomen van beroerte of CVA - 10 aug 2018

Een beroerte of CVA (Cerebrovasculair Accident) betekent letterlijk een ongeluk in de bloedvaten van de hersenen. Er zijn twee vormen waarin een beroerte kan voorkomen: een herseninfarct waarbij een bloedklonter de toevoer van bloed en dus van zuurstof naar de hersenen blokkeert, en een hersenbloeding door een bloedvat dat scheurt.
In België doen zich zo’n 50 CVA’s per dag voor.

Een CVA is zeer ernstig. 6% van de slachtoffers overlijdt binnen de 24 uur en 29% binnen de eerste maand. Twaalf maanden na een beroerte is bijna de helft van de patiënten overleden. Geschat wordt dat ongeveer 30% van de patiënten na een CVA blijvend invalide is en afhankelijk is van de hulp van naaste familieleden.



Een vroegtijdige behandeling kan deze gevolgen beperken. Daarom is het belangrijk om snel te reageren. Met de minuut neemt de hersenbeschadiging toe en vermindert de kans op een succesvolle behandeling. Als medische behandeling binnen de 3 uur start, is de kans op herstel merkelijk groter. Daarom is het belangrijk om de symptomen van een beroerte te herkennen en zo snel mogelijk te reageren. De symptomen zijn afhankelijk van de plaats en de grootte van het getroffen hersendeel.

Volgende symptomen kunnen voorkomen, maar daarom niet allemaal:
• Krachtsverlies in gelaat, arm of been
• Gevoelsstoornissen of verlamming aan één kant van het aangezicht of lichaam
• scheve mond, vaak in combinatie met moeilijk spreken en slikken
• Last om te spreken of om mensen te verstaan
• Blindheid of een wazig zicht uit een of beide ogen
• Duizeligheid of evenwichtsstoornissen
• Zeer hevige hoofdpijn

Alarmsignalen van een beroerte

• Mond: Let op of de mond scheeft staat of een mondhoek naar beneden hangt.
Hulpmiddel als u het niet direct ziet: vraag de persoon om te lachen of zijn tanden te laten zien.
• Arm: Let op of een arm (of been) verlamd is.
Hulpmiddel: Vraag aan de persoon om beide armen tegelijkertijd horizontaal naar voren te strekken en de binnenzijde van de handen naar boven te draaien. Let op of een arm wegzakt of ongecontroleerd beweegt.
• Spraak: Let op of de persoon onduidelijk spreekt of niet meer uit de woorden komt.
Hulpmiddel: vraag aan de persoon een zin uit te spreken.

Wanneer er zich één of meerdere symptomen van een beroerte voordoet, dan moet u dringend medische hulp zoeken. De snelheid waarmee een slachtoffer door gespecialiseerde hulp behandeld wordt, is bepalend om blijvende hersenschade te voorkomen of te beperken.
Laat het slachtoffer rusten en geen inspanningen meer doen. Installeer het slachtoffer in een comfortabele houding en ondersteun het slachtoffer aan de verlamde zijde.

Ook wanneer de verschijnselen kort duren en voorbijgaand zijn dienen ze ernstig te worden genomen en moeten ze door een arts verder worden onderzocht.

Meer info:
www.strokenet.be/
www.hartstichting.nl/hart_en_vaten/beroerte/


bron:
https://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=18612

donderdag 24 mei 2018

Vermindert sauna risico op beroerte? - 24 mei 2018

Oudere mensen die vier tot zeven keer per week een Finse sauna nemen, hebben tot 60 procent minder kans op een beroerte dan leeftijdsgenoten die slechts één keer per week een sauna nemen. Dat blijkt uit een onderzoek in Finland bij ruim 1600 mannen en vrouwen tussen 53 en 74 jaar die gedurende 15 jaar werden opgevolgd. Het onderzoek verscheen in het vakblad Neurology. Van de totale onderzoeksgroep kregen 155 (6%) mensen een beroerte in de loop van het onderzoek. Vergeleken met de mensen die slechts één keer per week een sauna namen, daalde de kans op een beroerte met 11 procent in de groep die twee à drie keer per week een sauna nam, en met 61 procent bij diegenen die vier tot zeven keer een sauna namen. Bij de berekeningen werd rekening gehouden met andere risicofactoren op een beroerte, zoals hart- en vaataandoeningen, leeftijd, geslacht, lichaamsbeweging, cholesterol, gewicht enzovoort. Eerder onderzoek in Finland liet al zien dat veelvuldig saunagebruik mogelijk de kans op hart- en vaatziekten en op een hoge bloeddruk vermindert. Of men uit dit onderzoek kan besluiten dat sauna de kans op een beroerte vermindert, is echter zeer de vraag. Dit onderzoek stelt alleen een verband vast tussen regelmatig saunagebruik en het risico op een beroerte, maar kan niet bewijzen dat het ene een gevolg is van het andere. Er kunnen tal van andere factoren een rol spelen. Bovendien was de groep die vier tot zeven keer per week een sauna nam zeer klein (12 procent van de deelnemers), en was er geen vergelijking met mensen die geen sauna nemen.

 bron:
https://www.gezondheid.be/

donderdag 17 mei 2018

Wereldhypertensiedag - 17 mei 2018

Wanneer wordt bloeddrukmeting thuis aangeraden?

Uit onderzoek blijkt dat het thuis meten van de bloeddruk het risico op het krijgen van hart- en vaatziekten beter voorstelt dan een 

bloeddrukmeting bij de arts of in de kliniek. Bovendien bevordert het de therapietrouw en vergemakkelijkt het een eventuele aanpassing van 

de behandeling. Onderzoek laat zien dat behandeling van hoge bloeddruk op basis van zelfmetingen leidde tot een lager medicijngebruik.
Daarom wordt in de de Europese richtlijnen in verband met een verhoogde bloeddruk aangeraden dat mensen met hypertensie zelf geregeld 

thuis hun bloeddruk meten. Ook diverse Belgische artsenverenigingen raden de zelfmeting van de bloeddruk aan. 

volledig artikel:

zondag 25 maart 2018

Met migraine iets meer risico op hart- en vaatziekten - 26 maart 2018

Migraine verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, zoals hartaanvallen, beroerten en hartritmestoornissen, zo blijkt uit een Deense studie verschenen in The BMJ. Vrouwen en migrainepatiënten met aura hebben het hoogste risico. Het gaat wel om lage absolute risico’s.

De onderzoekers gebruikten gegevens over een periode van negentien jaar – van 1995 tot 2013 uit een grote Deense databank. Het ging om 51.000 mensen met en 510.000 mensen zonder migraine. Van elke 1000 personen kregen 25 patiënten met migraine en 17 mensen zonder migraine een hartaanval; 56 migrainepatiënten en 17 migrainevrije personen kregen een beroerte. Ook de kans op hartritmestoornissen (47 tegen 34) en een trombo-embolie (27 tegen 18) was verhoogd bij migrainepatiënten. Het risico op hart- en vaatziekten was het grootste in het eerste jaar na diagnose van de migraine, met een acht maal hoger risico op een beroerte en een verdubbeld risico op een hartaanval, hartritmestoornissen en trombo-embolie.

Het verhoogde risico werd ook vastgesteld bij patiënten die geen ontstekingsremmers tegen migraine namen waarvan bekend is dat ze de kans op hartproblemen verhogen.

bron: gezondheid.be