donderdag 18 mei 2017

Wat zijn de risico's van een te hoge bloeddruk? - 18 mei 2017

Hoge bloeddruk of hypertensie is geen ziekte, maar een langdurig verhoogd bloeddruk is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten, vooral een beroerte (CVA) en een hartinfarct. Ook andere organen zoals de nieren en de ogen kunnen aangetast worden. Die complicaties ontwikkelen zich meestal over een periode van meerdere jaren.

Hoge bloeddruk geeft zelden klachten. Het is dus belangrijk dat u de bloeddruk bij elk doktersbezoek laat meten. Het gebeurt maar al te dikwijls dat hypertensie wordt ontdekt als een complicatie tot symptomen gaat leiden, maar dan is het al te laat om die complicaties te voorkomen. Daarom wordt hypertensie soms de 'stille doder' genoemd.




maandag 8 mei 2017

Europese Dag van de Beroerte: 9 mei

Vandaag Europese dag van de beroerte. Tja, 4 jaar geleden was ik net uit de Stroke Unit naar een gewone kamer verhuisd...

tekst hieronder is van http://www.gezondheid.be 

Ongeveer de helft van de beroertes zou kunnen voorkomen worden door een gezonde leefwijze. Wie al een beroerte (CVA) heeft gehad, of wie een waarschuwing heeft gekregen in de vorm van een mini-beroerte, een zogenaamde TIA, transiente ischemische aanval, moet extra voorzichtig zijn. Ongeveer 10 procent van de patiënten krijgt binnen het jaar opnieuw een beroerte. De behandeling na de eerste beroerte zal ook steeds gericht zijn op het voorkomen van de volgende, afgezien van het bestrijden van de gevolgen van de eerste. Het is daarom steeds belangrijk om de voorgeschreven behandeling goed te blijven volgen.

1. Stop met roken. Vermijd ook ruimten waar gerookt wordt. Dit zou het risico op een beroerte met gemiddeld 12 procent doen dalen.

2. Een gezond dieet kan een beroerte helpen voorkomen: veel groenten, fruit, vis, bonen, volle granen, noten, en weinig vlees en verzadigde vetten. Dit zou het risico op een beroerte met gemiddeld 23 procent doen dalen.

3. Voldoende lichaamsbeweging: wandel of sport minstens een half uur per dag. Overdrijf niet, door te lang of te intensief te sporten. Dit zou het risico op een beroerte met gemiddeld 36 procent doen dalen.

4. Beperk alcoholgebruik: maximaal twee glazen per dag voor mannen, één glas voor vrouwen. Dit zou het risico op een beroerte met gemiddeld 6 procent kunnen doen dalen.

5. Let op uw gewicht: bij overgewicht moet u proberen om te vermageren. Dit zou het risico op een beroerte met gemiddeld 19 procent kunnen doend alen.

6. Controleer regelmatig uw bloeddruk. In geval de waarden te hoog liggen, kan u met uw arts bespreken of medicatie nodig is. Volg de voorgeschreven behandeling. Dit zou het risico op een beroerte met gemiddeld 39 procent kunnen doen dalen.

7. Vermijd een te hoog cholesterol. Laat vanaf ongeveer 40 jaar uw cholesterolwaarden jaarlijks controleren door uw huisarts. In geval de waarden te hoog liggen, kan u met uw arts bespreken of medicatie nodig is. Volg de voorgeschreven behandeling. Dit zou het risico op een beroerte met gemiddeld 27 procent kunnen doen dalen.

8. Bent u ouder dan 65 jaar, laat dan elk jaar uw hartritme controleren door uw huisarts. Laat een arts als u een onregelmatige pols vaststelt of hartkloppingen voelt

9. Diabetespatiënten moeten extra op hun hoede zijn. Hou uw suikerspiegel in het bloed zo normaal mogelijk. Dit zou het risico op een beroerte met gemiddeld 4 procent doen dalen.

10. Vermijd psychologische stress. Probeer genoeg te ontspannen en afleiding te zoeken. Dit zou het risico op een beroerte met gemiddeld 6 procent kunnen doen dalen.

11. Neem de geneesmiddelen die uw arts heeft voorgeschreven om een (nieuwe) beroerte te voorkomen.

Bronnen:
http://belgianstrokecouncil.be/ 
www.hartstichting.nl/hart_en_vaten/beroerte/