zaterdag 25 november 2017

met bloeddruk '13/8' al medicatie nodig? - 25 nov 2017

De American Heart Association heeft de drempel om van een hoge bloeddruk te spreken, verlaagd naar 130/80 mm Hg (13/8). In Europa blijft de drempel 140/90 mm Hg (14/9). Moet Europa het Amerikaanse voorbeeld volgen en de drempel ook verlagen?   

(c) www.vrt.be

Wie herhaaldelijk een hoge bloeddruk heeft (boven 140/90 mm) loopt een verhoogd risico op hart- en herseninfarcten en nierproblemen. Daarom beschouwen cardiologen 140/90 mm als drempelwaarden. In Europa is dat voorlopig nog altijd het geval. Maar in Amerika hebben cardiologen de drempelwaarden verlaagd naar 130/80 mm. Toch voor bepaalde groepen patiënten.

Roken, zwaarlijvigheid en diabetes


Zij baseren zich daarvoor op studies die aantonen dat sommige mensen met een bloeddruk (bovendruk) tussen 130 en 140 mm voordeel halen uit een bloeddrukverlagende behandeling. Het gaat vooral om mensen die ooit al hart- of vaatproblemen hebben gehad, of roken, zwaarlijvig zijn of diabetes hebben. Voor al deze mensen is het volgens de Amerikaanse cardiologen raadzaam een bloeddrukverlagende behandeling op te starten als de bovendruk hoger is dan 130mm. Voor alle andere mensen blijven de cardiologen de bovendruk van 140 mm als grenswaarde hanteren. 

Wat met Europa?


De drempelwaarden voor hoge bloeddruk worden regelmatig geëvalueerd. In Europa volgt een nieuwe evaluatie in juli volgend jaar. Tot dan is het afwachten of Europese cardiologen het voorbeeld van hun Amerikaanse collega's zullen volgen. Op de website gezondheidenwetenschap.be valt in ieder geval te lezen dat recente studies hebben aangetoond dat gezonde mensen met een bovendruk die lager is dan 140mm niet gebaat zijn met een bloeddrukverlagende behandeling. Een te lage bloeddruk kan overigens leiden tot duizeligheid wat ook niet aan te raden is.

De thuismeting is de beste methode om te achterhalen of iemand systematisch een hoge bloeddruk heeft. Dr. Catherine De Maeyer, Cardiologisch Centrum Grens

"Eigenlijk is de beste methode om te achterhalen of iemand systematisch een hoge bloeddruk heeft, de thuismeting met een 24 uur-bloeddrukmeter", zegt cardiologe Catherine De Maeyer van het Cardiologisch Centrum Grens. "De patiënt draagt dan een toestelletje dat de klok rond zijn bloeddruk registreert, ook als hij slaapt. Zo'n meting is veel betrouwbaarder omdat een patiënt bij een doktersbezoek vaak nerveus is, wat een vertekend beeld kan geven van zijn bloeddruk. Daarom zijn de drempelwaarden die we bij een doktersbezoek hanteren (140/90 mm) hoger dan bij een thuismeting, waar de drempelwaarden ietsje lager zijn (135/85mm)."   

Wie systematisch een hoge bloeddruk (hypertensie) heeft, krijgt een bloeddrukverlagende behandeling voorgeschreven. Die kan bestaan uit medicatie, maar net zo goed uit gezondheidsadvies (al gaan de twee vaak samen). "Een gezonde levensstijl is minstens zo belangrijk", verklaart De Maeyer. Zuinig zijn met zout - en dan heb ik het ook over kaas, charcuterie en andere bewerkte voeding - is een gulden regel. Net zoals voldoende bewegen en overgewicht beperken."  

Hoe wordt de bloeddruk gemeten?

Een bloeddrukmeter meet zowel de bovendruk als de onderdruk van de bloedstroom. Wetenschappers spreken respectievelijk over de systolische en diastolische druk. De bovendruk wordt gemeten als het hart samentrekt, de onderdruk als het hart ontspant. Bij een optimale bloeddruk schommelt de bovendruk rond 120mm en de onderdruk rond 80 mm.   

zondag 5 november 2017

sauna & bloeddruk - 2 nov. 2017

Is regelmatig saunabezoek goed voor de bloeddruk?


"Volgens een nieuw onderzoek van de Universiteit van Oost-Finland vermindert een regelmatig bezoek aan de sauna de kans op een verhoogde bloeddruk. De resultaten verschenen in het American Journal of Hypertension.

Het was al langer bekend dat sauna mogelijk een gunstig effect op de hartfunctie en een regulerende invloed op de bloeddruk heeft. Onder invloed van de hitte in de sauna daalt de (diastolische) bloeddruk ligt. Hoe hoger de bloeddruk, hoe meer hij zal dalen. Bij het afkoelen gebeurt het tegenovergestelde, met als gevolg dat de bloeddruk stijgt. Bij mensen met lage bloeddruk meer dan bij mensen met een normale bloeddruk. 
Deze studie volgde een groep van ruim 1600 mannen tussen 42 en 60 jaar oud gedurende 24 jaar. Bij aanvang van de studie hadden de deelnemers geen verhoogde bloeddruk, op het einde vand e studie had 15 procent wel een verhoogde bloeddruk (140/90).

De mannen werden op basis van hun saunabezoek onderverdeeld in drie groepen: 1 maal per week, 2 tot 3 keer week, en 4 tot 7 keer per week. Als rekening gehouden werd met risicofactoren op een hoge bloeddruk (familiegeschiedenis, alcoholconsumptie, cardiovasculaire fitheid enzovoort) lag de kans op een hoge bloeddruk 46 procent lager in groep 3 en 24 procent in groep 2 dan in groep 1. "

bron: www.gezondheid.be

maandag 18 september 2017

Portometer terug. Consultatie Cardioloog - 12 sept. 2017

Een uurtje langer dan voorzien in de wachtzaal: altijd mogelijk volgens het bericht dat geafficheerd wordt (de dokter/specialist kan altijd opgeroepen worden voor een noodgeval)...  Ik herken een paar personen die gisteren ook in de wachtzaal zaten toen ik een portometer kreeg aangesloten.
Deze keer geen extra scans, enkel een assistente die begint met een korte bloeddrukmeting en hartmonitoring met een vijftal sensoren op het bovenlichaam. Dan even wachten op de cardioloog. Het is mooi weer en in de verte door het raam is aan de horizon de kerk van Wetteren te zien. Ik probeer ook andere "landmarks" te herkennen zoals de windturbines langs de E40 ter hoogte van Melle. Er is daar overigens ook een weerstation voor het KMI (op de website staat een tabel van waarnemingen over het ganse land en Melle is een van de referentiestations).

Dan van de cardioloog te horen gekregen dat alles zeer goed is:
- normale bloeddrukwaarden over de ganse dag
- die ene nieuwe medicatie sedert vorige jaar blijkt ("hou u vast aan de takken van de bomen") zeer goed te werken: die worden dus verder voorgeschreven

Verder geen speciale zaken, en een afspraak tussen binnen 1 jaar.

maandag 11 september 2017

Bloedprik en Portometer - 11 sept. 2017

Wat is "nuchter" voor bloedafname?

De jaarlijkse bloedprik deze keer in het UZ en niet op voorhand bij de huisarts. De resultaten zijn toch vlug genoeg bekend voor de consultatie de volgende dag bij de cardioloog.
Ik had enkel wat water en een koffie genomen vanmorgen. Vorige keer had ik bij de huisarts begrepen dat dit wel mocht, maar geen ontbijt nemen. In het UZ hoorde ik een strengere betekenis: 

nuchter = niets eten, niets drinken (zelfs geen water), dus ook geen medicatie innemen. En zelfs niet roken!

Omdat mijn invulformulier voor de uit te voeren testen niets expliciet vermeldt, zal het voor deze keer dan maar zo zijn...

Nog een interessante uitleg gekregen over de reden waarom een totale verdoving bij een operatie veiligst is met een nuchtere maag. Door de verdoving verslappen alle spieren, werkt de maag ook niet meer en de maaginhoud kan terugvloeien (het bekende begrip "reflux"), waardoor die in de longen kan terecht komen. Gevolg: kans op ernstige longontsteking en dodelijke afloop!

Na de bloedprik was het dan wachten voor het omgorden van de portometer. De uitleg is ondertussen al bekend: het piepsignaal om de 20 min. tot 23 u 's avonds. 's Nachts mag het "bakje" onder het hoofdkussen. 
En wat ik nog niet wist: de waarborg die je moet tekenen is omdat de portometer een nieuwprijs heeft van ca. 1200 euro!

maandag 17 juli 2017

Checkup neurologie - 13 juli 2017

Zoals gewoonlijk met de fiets naar het UZ en  ruim op tijd aangekomen. Het inchecken is overigens ook al een paar jaar vereenvoudigd omdat je enkel de identiteitskaart moet insteken, waarna je afspraak automatisch wordt bevestigd en je een aangegeven routenummer moet volgen. Geen wachttijden aan de inkomstbalie dus. Meer dan 3 kwartier te vroeg in de bijna volle wachtzaal.

Eerste meevaller: blijkbaar zaten die allen voor andere afspraken. Ik werd al onmiddellijk binnengeroepen omdat geen enkele voorganger al aanwezig was!

Tweede meevaller: na een kort gesprek concludeert de neurologe dat er geen toekomstige afspraken meer nodig zijn op de afdeling Neurologie. Verdere checkups bij Cardiologie zullen wel blijven. En voor de nodige medicatievoorschriften kan ik nog bij de huisarts terecht.

Al bij al was ik hier dus al weer buiten nog voor het uur dat ik eigenlijk geboekt was!

Na meer dan 4 jaar is de toestand voldoende stabiel. Ik volg wel zelf mijn bloeddruk op en wanneer die soms abnormaal laag is (bij de recente hittegolf stelde ik dat b.v. vast), neem ik minder medicatie.

donderdag 18 mei 2017

Wat zijn de risico's van een te hoge bloeddruk? - 18 mei 2017

Hoge bloeddruk of hypertensie is geen ziekte, maar een langdurig verhoogd bloeddruk is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten, vooral een beroerte (CVA) en een hartinfarct. Ook andere organen zoals de nieren en de ogen kunnen aangetast worden. Die complicaties ontwikkelen zich meestal over een periode van meerdere jaren.

Hoge bloeddruk geeft zelden klachten. Het is dus belangrijk dat u de bloeddruk bij elk doktersbezoek laat meten. Het gebeurt maar al te dikwijls dat hypertensie wordt ontdekt als een complicatie tot symptomen gaat leiden, maar dan is het al te laat om die complicaties te voorkomen. Daarom wordt hypertensie soms de 'stille doder' genoemd.




maandag 8 mei 2017

Europese Dag van de Beroerte: 9 mei

Vandaag Europese dag van de beroerte. Tja, 4 jaar geleden was ik net uit de Stroke Unit naar een gewone kamer verhuisd...

tekst hieronder is van http://www.gezondheid.be 

Ongeveer de helft van de beroertes zou kunnen voorkomen worden door een gezonde leefwijze. Wie al een beroerte (CVA) heeft gehad, of wie een waarschuwing heeft gekregen in de vorm van een mini-beroerte, een zogenaamde TIA, transiente ischemische aanval, moet extra voorzichtig zijn. Ongeveer 10 procent van de patiënten krijgt binnen het jaar opnieuw een beroerte. De behandeling na de eerste beroerte zal ook steeds gericht zijn op het voorkomen van de volgende, afgezien van het bestrijden van de gevolgen van de eerste. Het is daarom steeds belangrijk om de voorgeschreven behandeling goed te blijven volgen.

1. Stop met roken. Vermijd ook ruimten waar gerookt wordt. Dit zou het risico op een beroerte met gemiddeld 12 procent doen dalen.

2. Een gezond dieet kan een beroerte helpen voorkomen: veel groenten, fruit, vis, bonen, volle granen, noten, en weinig vlees en verzadigde vetten. Dit zou het risico op een beroerte met gemiddeld 23 procent doen dalen.

3. Voldoende lichaamsbeweging: wandel of sport minstens een half uur per dag. Overdrijf niet, door te lang of te intensief te sporten. Dit zou het risico op een beroerte met gemiddeld 36 procent doen dalen.

4. Beperk alcoholgebruik: maximaal twee glazen per dag voor mannen, één glas voor vrouwen. Dit zou het risico op een beroerte met gemiddeld 6 procent kunnen doen dalen.

5. Let op uw gewicht: bij overgewicht moet u proberen om te vermageren. Dit zou het risico op een beroerte met gemiddeld 19 procent kunnen doend alen.

6. Controleer regelmatig uw bloeddruk. In geval de waarden te hoog liggen, kan u met uw arts bespreken of medicatie nodig is. Volg de voorgeschreven behandeling. Dit zou het risico op een beroerte met gemiddeld 39 procent kunnen doen dalen.

7. Vermijd een te hoog cholesterol. Laat vanaf ongeveer 40 jaar uw cholesterolwaarden jaarlijks controleren door uw huisarts. In geval de waarden te hoog liggen, kan u met uw arts bespreken of medicatie nodig is. Volg de voorgeschreven behandeling. Dit zou het risico op een beroerte met gemiddeld 27 procent kunnen doen dalen.

8. Bent u ouder dan 65 jaar, laat dan elk jaar uw hartritme controleren door uw huisarts. Laat een arts als u een onregelmatige pols vaststelt of hartkloppingen voelt

9. Diabetespatiënten moeten extra op hun hoede zijn. Hou uw suikerspiegel in het bloed zo normaal mogelijk. Dit zou het risico op een beroerte met gemiddeld 4 procent doen dalen.

10. Vermijd psychologische stress. Probeer genoeg te ontspannen en afleiding te zoeken. Dit zou het risico op een beroerte met gemiddeld 6 procent kunnen doen dalen.

11. Neem de geneesmiddelen die uw arts heeft voorgeschreven om een (nieuwe) beroerte te voorkomen.

Bronnen:
http://belgianstrokecouncil.be/ 
www.hartstichting.nl/hart_en_vaten/beroerte/