vrijdag 28 oktober 2016

Herken een beroerte - campagne 28 okt. 2016

Een beroerte is een medische aandoening, waarbij de doorbloeding van de hersenen plots wordt verstoord. Zo'n herseninfarct kan ontstaan door afsluiting van een bloedvat en hersenbloedingen. Iedere dag krijgen 52 mensen in België een beroerte. Deze aandoening heeft vaak invaliditeit als gevolg en is een belangrijke doodsoorzaak. Welke verschijnselen optreden en in welke mate de patiënt kan herstellen, is sterk afhankelijk van de soort beroerte, de regio en de grootte van het beschadigde hersengedeelte.
Snel reageren kan een verschil maken!

woensdag 14 september 2016

Portometer terug, echo Carotiden, Consultatie Cardioloog - 13 sept. 2016

Met deze tropische dagen is het dragen van een portometer ook een beetje lastig, vooral de manchet rond de bovenarm gaf nogal wat jeuk, ik denk door heet zweten. Dat verklaart ook waarom ze die manchet wassen: in het lokaal waar de portometer wordt aangelegd, zag ik gisteren een reeks aan een droogrekje hangen boven een wasbak. Enfin, we zijn er weer vanaf voor een jaar.

Dan naar de scan van de Carotiden: de halsslagaders-echografie, waarbij niet alleen bewegende beelden gemaakt worden, maar ook het geluid van de pulserende bloedstroom wordt waargenomen.

Tenslotte nog naar een andere wachtkamer voor de consultatie bij de cardioloog: eerst enkele basismetingen door de assistente: gewicht, gestalte, monitoring van de hartslag op een zestal punten (romp, armen) en een meting van de bloeddruk: natuurlijk is die hoger dan normaal - ze noemen dat de witte-/groenejasstress. Dit ontlokt aan mij de reactie: waarom dragen dokters en verplegend personeel dan geen blauwe jassen...

Nieuwe medicatie

De cardioloog tenslotte:
Het valt me op dat hij ook een "vinger aan de enkel" (i.p.v. aan de pols) houdt, om daar de hartslag in de aders te voelen.
Hij is nog niet tevreden over een bepaalde waarde (LDL) bij de bloedanalyse en gaat nogmaals een medicatie aanpassen. Het huidige pilletje dat al eens was verzwaard, dient vervangen te worden door eentje met een extra component: alleen, dat nieuwe pilletje is zowat 10 keer duurder dan de oude. Er is daarom een attest gemaakt voor het ziekenfonds om dit te verantwoorden en om van de terugbetaling te genieten.
Het betreft trouwens iets nieuws: de apotheker kende het nog niet en heeft het besteld. Hij heeft een ook een extra papier "Bijlage 30" meegegeven, dat gevraagd wordt door de mutualiteit.
Na de aanpassing van de oogdruppels, nu al de tweede aanpassing qua medicatie op 1 maand tijd. Dus andermaal mijn klein tabelletje aanpassen en uitprinten, zodat dit steeds beschikbaar is bij eventuele noodgevallen of spoedopnames...

Portometer laten omgorden - 12 sept. 2016

In dit warme weer reeds van 's morgens vroeg een lastige fietsrit naar het UZ, om nog eens een portometer te laten omgorden, het is al een soort jaarlijkse traditie aan het worden.
Nu blijkt ook dat de bloedafname via de huisarts voor labotesten van een paar weken geleden eigenlijk ook had kunnen doorgaan vandaag in het UZ zelf. De resultaten zouden dan ook tegen de consultatie de volgende dag klaar zijn.

donderdag 1 september 2016

Bloedafname voor labotesten - 1 sept. 2016

Jaarlijkse bloedtest

Alvorens op jaarlijkse controle te gaan bij de cardioloog in het UZ, dient er een bloedafname en -test te gebeuren. De afname gebeurt bij de huisarts, en ik moet nuchter zijn: d.w.z. nog niet gegeten hebben. Drinken en ochtendmedicatie nemen is wel toegelaten. 
De afspraak was om 8u30.
De dokter vond de ader niet goed in de holte van de elleboog in de rechterarm, dan maar de linkerarm afbinden en 3 buisjes bloed laten vullen...
Tegen 8u45 worden de stalen in een brievenbus voor afhaling gedaan.
Omdat ik nu ingeschreven was voor opsturen van de resultaten per e-mail, bleek tot mijn verrassing dat effectief al om 14u deze namiddag de resultaten per e-mail toegestuurd werden! Een PDF-bestand van 3 blz...  nog uit te printen en niet vergeten meenemen bij volgend controlebezoek.

woensdag 17 augustus 2016

Oogdruppels en bloeddruk - 16 aug. 2016

Na bezoek aan de oogarts

De oogdruppels die ik al meerdere jaren nam, bevatten bètablokkers en die kunnen bijdragen tot een verlaagde bloeddruk. Omdat ik echter al diverse bloeddrukverlagende pillen neem, bleek de combinatie enkele weken geleden tot een ongewild effect te leiden.
Daarom is vanaf nu een ander type oogdruppels voorgeschreven door de oogarts. Ook het ritueel moet aangepast worden: i.p.v. bij het ontwaken in elk oog een druppeltje te doen en wat te laten inwerken alvorens op te staan, is het nu 's avonds dat de druppeltjes moeten toegediend worden. 
De vorige flesjes van 3 ml volstonden voor ongeveer 1 maand - of net iets meer. Benieuwd hoelang de nieuwe van 2.5 ml meegaan!

dinsdag 19 juli 2016

Checkup neurologie - 14 juli 2016

Met de fiets naar het UZ voor de jaarlijkse checkup in de afdeling neurologie. Ik denk dat het 2 stagiair dokters zijn die mijn dossier bekijken en met mij bespreken: recente klachten of evolutie in de toestand. Zo haalde ik aan dat ik tijdens een ziekteperiode "griepaal syndroom" een paar maanden geleden en nogal zeer lage bloeddruk had. Ik heb toen een week lang geen pillen (een viertal) genomen omdat die precies bedoeld zijn om de bloeddruk te verlagen. Meten is weten natuurlijk, om de effecten na te gaan.
Er blijkt voorts nog een resultaat van een bloedonderzoek te ontbreken i.v.m. genetisch bepaalde aandoeningen. Dat zullen ze eens navragen.
Dit is ook het moment om voldoende voorschriften te vragen voor de komende maanden.
Volgende afspraak kan nu niet geboekt worden, daarvoor moet ik in december eens naar de afdeling bellen. Ondertussen zijn er in de komende maanden nog visites bij de oogarts en de afdeling cardiologie.

donderdag 17 maart 2016

Hoge bloeddruk de vergeten killer - 16 maart 2016

De strijd tegen een te hoge bloeddruk

Knack magazine van 16 maart 2016 wijt een uitgebreid artikel aan hoge bloeddruk
(digitale versie enkel door abonnees te raadplegen)





dinsdag 16 februari 2016

Beroerte achter het stuur - 16 feb. 2016

Ramp voorkomen: truck rijdt 17 kilometer verder nadat chauffeur beroerte krijgt
Een 58-jarige chauffeur uit Eernegem die gistermiddag op de E40 een beroerte kreeg achter zijn stuur, heeft een ramp voorkomen. Met de hulp van de politie slaagde de man er zélf in om zijn vrachtwagen - die op cruisecontrol stond - 17 kilometer verder veilig aan de kant te zetten. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.
Link naar artikel hieronder:

maandag 1 februari 2016

Bezoek prinses Astrid Stroke unit - 2 feb. 2016

Symposium Stroke unit - 2 feb. 2016

Vandaag bezoekt prinses Astrid de Stroke Unit in het UZ, hoorde ik op de radio;
Dit heeft allicht hier mee te maken:

​​In oktober 2015 opende het UZ Gent een nieuwe Stroke unit met ruimte voor zes patiënten. De infrastructuur werd volledig vernieuwd. Tegelijk werd het bestaande zorgprogramma voor beroertezorg onder de loep genomen en uitgewerkt tot een gedetailleerd stroke zorgpad.

Het resultaat is een uniek en vooruitstrevend strokeprogramma dat patiënten de beste kansen biedt op een optimale aanpak.

donderdag 14 januari 2016

Belgen zijn marktleider op gebied van hersenscans

Interview in "De Afspraak" 13 jan. 2016

bron: deredactie.be
o.a. nuttig voor testen van
  •  medicatie bij MS-patiënten, 
  • Alzheimeronderzoek, 
  • hersentrauma's..
link hieronder naar programma,
voor het interview (duur 7m51s) dient het afzonderlijk fragment geselecteerd te worden:
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/deafspraak/2.42548?video=1.2545682