Wereldwijd wordt 1 op 6 personen gedurende zijn/haar leven getroffen door een beroerte. Elke 2 sec. krijgt iemand, onafhankelijk van zijn/haar geslacht of leeftijd, een beroerte. Elke 6 sec. overlijdt ergens iemand aan een beroerte.
donderdag 29 oktober 2015
woensdag 16 september 2015
Aanpassingen medicatie na checkup - 15 sept. 2015
Eentje halveren, eentje verdubbelen
Zoals eerder dit jaar al geprobeerd: het kan met minder Amlodipine. Deze wordt dus gehalveerd vanaf nu. Dit na de resultaten met de portometer en de gemelde ervaringen van het laatste halfjaar. Het UZ had de resultaten van mijn bloedanalyse niet gekregen. De cardioloog vroeg om die alsnog te mailen en hij heeft dezelfde avond nog geantwoord dat ik van een ander pilletje de dubbele hoeveelheid moet nemen. Hij stuurt het voorschrift nog na.
Voor de halvering kan ik de rest van de Amlodipinepilletje in 2 breken, maar met een nieuw voorschrift worden andere pilletjes die maar de halve dosis bevatten.
Zelfde redenering voor de verdubbeling: nu 's avonds gewoon 2 stuks innemen en met het nieuwe voorschrift worden dat ook andere pilletjes.
maandag 14 september 2015
Echo en Portometer - 14 sept. 2015
Controle van hart en test bloeddruk
De aanmelding in het UZ is nieuw: nu gewoon je identiteitskaart insteken en een paar gegevens aantikken en je ticket wordt geprint, waarmee je onmiddellijk naar het verdiep kan waar de consultaties gepland waren.
Terug een echografie van de hartspier en daarrond. Het was van april vorig jaar geleden. Alles lijkt OK. Dan de gel van het bovenlijf afgekuist en naar de volgende wachtzaal om de portometer aan te leggen (manchet linkerbovenarm en registratietoestel). Morgenochtend mag het uitgeschakeld worden en dan terug binnenbrengen in het UZ, waarna een afspraak volgt bij de cardioloog.
vrijdag 11 september 2015
Waarom en hoeveel water drinken - 12 sept. 2015
(kopie van franstalig artikel)
Beaucoup de gens disent qu’ils ne veulent pas boire avant d’aller se coucher pour ne pas être obligés de se lever la nuit pour aller aux toilettes.
Je ne savais pas tout ça. Intéressant…..
J’ai demandé à mon cardiologue pourquoi les gens doivent tant uriner la nuit.
Sa réponse était :
Quand vous êtes debout ou assis, la force de gravité retient l’eau dans la partie inférieure de votre corps.
C’est la raison pourquoi les jambes peuvent enfler.
Quand vous êtes couché, la partie inférieure de votre corps cherche un équilibre avec les reins.
Alors les reins éliminent l’eau ensemble avec les déchets parce qu’à ce moment-là c’est plus facile.
L’eau est essentiel pour éliminer les déchets de votre corps.
J’ai demandé au cardiologue quel moment est le plus favorable pour boire de l’eau.
Il m’a répondu : Boire de l’eau à des moments bien définis en maximalise l’efficacité dans le corps.
2 verres d’eau juste après le réveil active les organes internes.
1 verre d’eau 30 minutes avant chaque repas améliore la digestion.
1 verre d’eau avant de prendre un bain (ou douche) diminue la tension artérielle.
1 verre d’eau avant de vous coucher, évite un accident vasculaire cérébral ou cardiaque.
Boire de l’eau avant de vous coucher, évite d’avoir des crampes dans les jambes pendant la nuit.
Vos muscles des jambes, quand il y a des crampes, sont notamment en recherche d’eau et d’humidité.
(bron: facebook, Felicia Calonne,"Partages cet article sur ton mur pour donner conseils à des amis")
zondag 30 augustus 2015
Middagdutjes zorgen voor lagere bloeddruk - 30 aug. 2015
(citaat uit hln.be - 30 aug. 2015)
Middagdutjes maken je productiever, creatiever en gelukkiger. De wetenschap is de jongste jaren uitermate enthousiast over de effecten van een dagelijks middagdutje. Griekse onderzoekers hebben dat lijstje nu nog langer én beter gemaakt: een halfuur slapen op de middag zou wel eens zomaar je leven kunnen redden.
Een middagdutje elke dag kan je bloeddruk verlagen en de kans op een hartaanval significant verminderen, dat blijkt uit een onderzoek van het Griekse Asklipieio Voula-ziekenhuis. Voor het onderzoek werden zo'n 400 slapers van middelbare leeftijd gevolgd, die allemaal last hadden van een verhoogde bloeddruk. Bij degenen die 's middags een halfuurtje dutten, werd na afloop van het experiment een vijf procent lagere bloeddruk vastgesteld.
Hoe langer, hoe beter
Ook de duur van het slaapje had een invloed op de resultaten. Proefpersonen die langer dan een halfuur de ogen sloten, hadden op hun beurt een lagere bloeddruk dan zij die een korter dutje deden.
"Het onderzoek wijst uit dat patiënten in ons ziekenhuis die 's middags langer slapen, minder medicijnen nemen tegen een hoge bloeddruk", verklaart dokter Manolis Kallistratos. "Helaas is er in onze moderne werkethiek bijna geen plaats meer voor een slaappauze. Dat is spijtig, want onze gezondheid heeft er duidelijk baat bij", aldus de hartexpert.
Verschillende historische figuren waren al langer overtuigd van de gezondheidsvoordelen van middagdutjes. Zo waren bijvoorbeeld zowel Winston Churchill als Margaret Thatcher, de twee meest invloedrijke eerste ministers van de UK, verknocht aan hun middagslaapje. Tussen drie en vier uur in de namiddag wilden ze onder geen omstandigheden gestoord worden
woensdag 22 juli 2015
Warm weer & bloeddruk - 22 juli 2015
lagere bloeddruk bij warmte
Blijkbaar verlaagt de bloeddruk bij warm weer. Heb ik al gemerkt. Maar ook bij inspanningen (klusjes) treedt bij mij een verlaging van de bloeddruk op. Als ik het nameet, gaat dit samen met een verhoogde hartslag.
Als ik bij dit mooie zachte (of warme) zomerweer wat in de tuin heb gewerkt, voel ik het achteraf: precies wat ijl in mijn hoofd. Een bloeddrukmeting bevestigt dit: zowel de bovendruk (systolische) als de onderdruk (diastolische) is nogal laag (*). Omdat het regelmatig voorkomt in deze periode, ga ik nogmaals de Amplodipine achterwege laten - zoals eerder dit jaar. En blijven controleren natuurlijk.
vrijdag 3 juli 2015
Nuchtere Bloedafname - 3 juli 2015
Wat is "nuchter"?
Op voorhand toch even gevraagd aan de dokter: nuchter betekent dat je 's ochtends geen melk- of suikerhoudende producten mag innemen. Water drinken mag, koffie ook (zonder melk of suiker).
En de normale medicatie is ook OK.
Dus tegen 9 u aangemeld, 3 buisjes laten vullen. De resultaten zijn tegen volgende week binnen.
vrijdag 12 juni 2015
Checkup neurologie - 11 juni 2015
consultatie in de polikliniek neurologie
Lekker fietsweer om naar het UZ te gaan, vertrokken om 13u - 25 minuten fietsen en dan in de wachtzaal voor de afspraak, voorzien om 14u15.
Korte bespreking, een paar testjes en de nodige - en voldoende - voorschriften voor de verdere medicaties (onveranderd).
Er moet wel een jaarlijkse bloedtest gebeuren, daarvoor een bloedafname plannen bij de huisarts. De vorige was in juni 2014, dus dat moet binnen afzienbare tijd terug gebeuren.
Het volgende controlebezoek bij de neurologie is binnen een jaar. Maar tussendoor is wel in september een bezoek bij de cardioloog gepland.
Tegen 15u terug buiten voor de terugrit naar huis.
woensdag 29 april 2015
Snel een beroerte herkennen kan levens redden [gezondheid.be]
29 april 2015 - klik op de link hieronder
Snel een beroerte herkennen kan levens redden [gezondheid.be]
Snel een beroerte herkennen kan levens redden [gezondheid.be]
maandag 27 april 2015
Na 1 maand zonder, nu terug mèt
Verschil zonder en met Amlodipine
Zonder Amlodipine was het eind mei na enkele dagen toch te merken dat de boven- en onderdruk ongeveer 1 puntje gestegen waren. Zoals afgesproken met de huisarts, en ook nu het hoesten over is, dan maar terug de medicaties nemen zoals voorgeschreven.
Vorige zaterdagochtend terug begonnen met Amlodipine. Was dat nu inbeelding of niet, maar ik voelde het precies, een beetje flauwtjes...
Ik hou de grafiek van de bloeddrukmetingen in de gaten.
Ondertussen sprak ik nog een medicus die inderdaad bevestigde dat gezwollen benen een nevenwerking zijn van Amlodipine. Het is niet zo erg, maar wel merkbaar.
woensdag 25 maart 2015
1 pilletje minder i.v.m. hoofdpijn
nevenwerkingen van Amlodipine?
In de blog van augustus 2013 had ik het er al over:http://corthals.blogspot.be/2013/08/niezen-hoofdpijn.html
bij niesbuien had ik achteraf steevast stekende voorhoofdspijn, die na een half uurjte verdween.
Nu had ik vorige maand griep en er bleef een droge hinderlijke hoest hangen, die ook weer hoofdpijn uitlokte. Die hoofdpijn was eigenlijk meer ondraaglijk dan het hoesten zelf...
Bij een bezoek aan de huisarts gisteren, stelde die voor om eens een maand of zo zonder amlodipine te proberen. Er zijn nog een paar andere medicaties die voor de lage bloeddruk zorgen. Hij sprak ook van gezwollen onderbenen als nevenwerking. Welnu, dat was hier ook al opgevallen het laatste jaar: al mijn kousen die ik vroeger al droeg, spanden meer dan een paar jaren geleden.
Concreet start het "experiment" vandaag, waarbij ik ook wel mijn bloeddruk zal blijven controleren en grafisch uitzetten. Dit kan nuttig zijn voor de volgende consultatie in het UZ, gepland in juni.
zondag 4 januari 2015
Krampen
Krampen: gevolgen en hoe te voorkomen
Na een of ander onderzoek zoveel maanden geleden, was een vochtafdrijvend pilletje voorgeschreven, dat nog altijd dagelijks moet worden ingenomen.
En na mijn voorval op 3 sept. 2014, werd tijdens de ziekenhuisopname uitdrukkelijk gezegd dat ik minstens 1,5 liter water per dag moet drinken, omdat ik klaagde van krampen af en toe in de ledematen (voeten, handen, benen).
Vlak voor Kerstmis heb ik mogen ondervinden wat de gevolgen kunnen zijn!
Ik ben 's nachts wakker geworden met hevige beenkramp (linkerdij). Bij
mijn poging om wat rond te lopen en in de badkamer een glas water te
drinken, ben ik pardoes voorover op mijn voorgevel gevallen. Bewusteloos
door de pijn, kan dat? Ik heb me zelfs niet afgeduwd, dus voorover met
mijn gezicht op het sisaltapijt - halfuur groggy op de overloop gezeten.
Serieus geschaafd de feestdagen meegemaakt...
Die krampen zijn een bijwerking van vochtafdrijvende medicatie: ik moet echt genoeg water drinken, Plus magnesiumpillen, omdat met de vochtafdrijving ook de mineralen uit het lichaam verdwijnen. Dus nog een pilletje bij, dat zijn 8 stuks per dag...
En wat dat water betreft: best nog water uit de kraan! Sommige mineraalwaters bevatten net iets te veel zout om goed te zijn.
Die krampen zijn een bijwerking van vochtafdrijvende medicatie: ik moet echt genoeg water drinken, Plus magnesiumpillen, omdat met de vochtafdrijving ook de mineralen uit het lichaam verdwijnen. Dus nog een pilletje bij, dat zijn 8 stuks per dag...
En wat dat water betreft: best nog water uit de kraan! Sommige mineraalwaters bevatten net iets te veel zout om goed te zijn.
Abonneren op:
Posts (Atom)